Een computerbril voor op kantoor, een leesbril om de krant te lezen… Wie geen zin heeft om allerlei brillen mee te nemen, kan ook kiezen voor (nacht)lenzen of een ooglaserbehandeling. Wat houdt dit in en wat zijn de kosten?

Ruim 60 procent van de Nederlanders draagt een bril of contactlenzen. Op oudere leeftijd ontspringt bijna niemand de dans. Vanaf 40 jaar vermindert namelijk de elasticiteit van je ooglens, waardoor deze zich minder goed kan instellen op voorwerpen dichtbij. Om goed op korte afstand te kunnen kijken, heb je dan een hulpmiddel nodig.

De keuze is inmiddels groot: naast daglenzen en brillen kun je ook je ogen laten laseren of kiezen voor een nachtlens. Sinds vorige maand zijn er ook een multifocale nachtlenzen te koop. Wat zijn de mogelijkheden als je zowel veraf als dichtbij niet optimaal ziet? En wat kost het?

Multifocale bril

Met een multifocale bril kun je zowel dichtbij als op afstand goed zien. Deze brillen zijn er in alle soorten en maten, van een eenvoudig model van 100 euro tot een luxe variant van 800 euro, die onder andere vocht- en uv-werend en antistatisch is.

Daglens

Net als bij brillen bestaan er bij contactlenzen ook twee smaken: gewone en multifocaal. Bij multifocale lenzen is rondom in de periferie of centraal voor de pupil de leessterkte ingebouwd. Dit heeft als voordeel dat je geen leesbril meer nodig hebt naast je lenzen. Beide delen lopen geleidelijk in elkaar over, wat zorgt voor kijkgemak.
Houd er wel rekening mee dat het even kan duren voor je aan deze lenzen bent gewend, omdat je hersenen zich hierop moeten instellen.

Multifocale daglenzen zijn in diverse prijsklassen beschikbaar, vanaf ongeveer 18 euro per maand.
Je kunt ook kiezen voor de mono-vision methode, waarbij het ene oog wordt gecorrigeerd voor veraf en het andere voor dichtbij. Je hersenen kiezen dan automatisch voor het scherpste oog. Deze lenzen kunnen wel lastig zijn als je moet autorijden of lang achter de computer zit.

Nachtlens

Sinds 2002 bestaan er ook nachtlenzen, bedoeld voor mensen met een minsterkte (bijziendheid) tussen -0,75 en -5. Deze brengen 's nachts het hoornvlies in de juiste vorm, waardoor je overdag normaal kunt zien. Je hoeft dan overdag geen lenzen of bril te dragen. Er zijn aanwijzingen dat ogen met nachtlenzen minder snel achteruitgaan. Als je stopt met het gebruik, krijgt het hoornvlies na enkele dagen weer zijn oorspronkelijke vorm.

Volgens Ron Beerten van nachtlensproducent Procornea Nederland bv krijgen gebruikers van nachtlenzen ook vaak pas op latere leeftijd leesklachten.

Nachtlenzen zijn niet goedkoop: je moet rekenen op ongeveer 30 tot 40 euro per maand, afhankelijk van de vloeistoffen die je nodig hebt. Dat komt neer op 360 tot 480 euro per jaar, inclusief controles. Nachtlenzen moeten elk jaar worden vervangen.

Volgens Beerten telt ons land ongeveer 70.000 nachtlensdragers, op een totaal van circa 1,5 miljoen dragers van contactlenzen.

Niet elk oog is geschikt voor nachtlenzen. Je kunt dit bij de opticien laten bekijken. Krijg je moeite met lezen, dan moet je daarnaast een leesbril dragen.

Multifocale nachtlens

Dat laatste is niet nodig als je kiest voor een multifocale nachtlens, die de lens ook corrigeert voor kort zicht. Deze is speciaal bedoeld voor mensen die al gewone nachtlenzen dragen. Het is nog een jong product: de lens is pas vorige maand gelanceerd. Multifocale nachtlenzen zijn bedoeld voor een leestoeslag tot maximaal +2. Ze kosten ongeveer 5 euro per maand extra ten opzichte van een gewone nachtlens.

Vind je multifocale nachtlenzen te duur, dan kun je ook overwegen om een gewone nachtlens te nemen en een van beide ogen minder sterk te corrigeren; vergelijkbaar met de mono-vision methode.

Laseren

Wil je geen hulpmiddel, dan kun je ook kiezen voor een ooglaserbehandeling. Een computergestuurde laserstraal maakt dan je hoornvlies wat dunner, waardoor de kromming verandert. Hierdoor zie je weer scherp, zonder dat je een bril of lenzen nodig hebt. Dit heeft meestal een blijvend effect, maar een waterdichte garantie heb je niet: het kan zijn dat je later alsnog een correctie en/of een leesbril nodig hebt.

Een laserbehandeling brengt natuurlijk wel wat rompslomp met zich mee: je krijgt een ingreep en nadien nog enkele controles. Ook heb je vlak na de behandeling vaak nog korte tijd last van een brandend gevoel, jeuk of wazig zicht.

Verder is er een risico op complicaties, zoals chronisch droge ogen of ooginfecties. Maar dit risico is wel erg klein (circa 0,5 tot 1 procent), omdat de technieken de laatste decennia sterk zijn verbeterd. Bovendien kun je veel complicaties voorkomen door alle instructies goed op te volgen.

Niet iedereen kan een laserbehandeling ondergaan. Sowieso moet je minimaal 18 jaar zijn, omdat je hoornvlies volgroeid moet zijn. Ook kun je buiten de boot vallen als je hoornvlies te dun is of bij bepaalde ziekten, zoals bepaalde vormen van suikerziekte, staar of chronische oogontsteking. Een vooronderzoek moet uitwijzen of laseren een reële optie is.

De kosten van zo'n behandeling lopen flink uiteen, van grofweg 800 tot 2.000 euro per oog. Bij sommige verzekeraars kun je korting krijgen bij bepaalde behandelaars. De prijs hangt onder andere af van de gekozen techniek, de gebruikte apparatuur en de ervaring van de artsen.

Het is dus van belang om niet alleen naar de prijs te kijken, maar ook naar de kwaliteit. Informeer ook wat bij de prijs is inbegrepen: alleen het vooronderzoek en de behandeling of ook de controles en een eventuele nabehandeling?

Bij een laserbehandeling moet je een groot bedrag in één keer betalen, maar de kosten heb je wel na een aantal jaren terugverdiend.

Vergoeding

Ooglaserbehandelingen, lenzen en brillen worden niet standaard vergoed vanuit je basisverzekering. Alleen in uitzonderlijke gevallen komt de verzekeraar over de brug. Wel bieden de meeste verzekeraars een dekking vanuit de aanvullende verzekering.

Voor brillen en contactlenzen lopen de verzekerde bedragen flink uiteen, van 100 tot 200 euro per twee jaar of 100 tot 300 euro per drie jaar. Informeer voor de aanschaf met welke leveranciers je verzekeraar een contract heeft afgesloten. Kies je een ongecontracteerde aanbieder, dan moet je een groter deel zelf betalen. Bij sommige polissen kun je met korting terecht bij bepaalde opticiens.

Ook de vergoeding van ooglaserbehandelingen verschilt enorm, van 100 euro per jaar tot 750 euro eenmalig.

De premie voor aanvullende verzekeringen is al net zo divers, zo blijkt uit een vergelijking van vergelijkingssite Independer: het schommelt van 4,50 tot 147,80 euro per maand. Kijk kritisch of de kosten tegen de baten opwegen.

Er is dus heel veel keus in prijs en kwaliteit. Wat je ook kiest - een bril, lenzen of een laserbehandeling - het loont de moeite om bij verschillende aanbieders aan te kloppen voor een offerte.